Digital Fountain England, London

Digital Fountain

The installation Digital Fountain forms a landmark in the new Westfield development in London. It captures the essence of water both visually and acoustically, relaying the effect digitally through a unique combination of glass, aluminium and LCD technology.

Jason Bruges Studio was commissioned by Westfield Stratford City to design and install a public artwork for the new Westfield development in Stratford, East London. The installation sits on the main pedestrian routes from both Stratford Underground and Stratford International Stations to the Olympic Stadium. The artwork captures the essence of water both visually and acoustically, relaying the effect digitally through a unique combination of glass, aluminium and LCD technology. Between the 12m high „Water Fall“ sculpture and the seven 8m long „Water Rill“ benches, several thousand LCD screens are individually programmed to fade in and out in a liquid manner. In addition, seventy-four speakers are individually orchestrated to provide a complementary soundscape. The programming behind the scenes only describes the personality of the artwork never its precise motion. This results in a continuously evolving, never repeating audio-visual cascade.

http://www.jasonbruges.com/projects/uk-projects/digital-fountain

Details

Building or project owner : Westfield Stratford City

Project artist/ concept/ design/ planning : Jason Bruges Studio

Structural engineering : Litestructures

Light design : Jason Bruges Studio

Descriptions

Facade type and geometry (structure) : 12m high „Water Fall“ sculpture and seven 8m long „Water Rill“ benches

Kind of light creation : thousands of LCD monitors, that are programmed individually

Urban situation : located at a main pedestrian route

Description of showreel : simulation of a waterfall

Credits